Gata cu zilele libere plătite de angajatori pentru români: ce s-a întâmplat cu ultimul proiect legat de ziua de naștere
Românii au o serie stufoasă de zile libere pe parcursul anului, pe lângă cele din concediul de odihnă. Câteva zile în plus au fost adăugat chiar la începutul acestui an, fiind clasificate ca sărbători legale. Se pare însă că au și autoritățile o limită când vine vorba de acest subiect.
Un proiect legislativ ajuns în Senat a fost respins în această săptămână. Era vorba de o prevedere care le oferea salariaților dreptul la o zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naștere. Practic, discutam de o suplimentare a concediului de odihnă. Proiectul a fost inițiat de un grup de senatori liberali, în frunte cu Daniel Fenechiu. Deși urmează să ajungă în dezbatere și în Camera Deputaților pentru vot final, a fost respins de majoritatea de guvernământ din Senat și, cel mai probabil, va avea o soartă similară și din partea deputaților.
De ce nu mai primesc românii o zi liberă de la stat
Nu este prima oară când parlamentarii se gândesc să dea o zi liberă în plus românilor, cu ocazia zilei de naștere. O inițiativă similară a fost în 2016, dar a picat și la acea vreme. Conform Profit.ro, în urmă cu 7 ani, proiectul legislativ respins prevedea majorarea duratei minime a concediului de odihnă de la 20 la 25 de zile lucrătoare, din care ”o zi este pentru sărbătorirea zilei de naștere a angajatului”.
Un lucru este însă sigur, Guvernul se opune introducerii unei noi zile libere pentru angajați. ”Considerăm că iniţiativa legislativă ar putea conduce la serioase sincope în activitatea angajatorilor atât din mediul public, cât şi cel privat, întrucât se pot genera situaţii în anumite perioade în care majoritatea angajaţilor unei structuri să se prevaleze de acordarea acestui drept”, arată Executivul. Cu această ocazie, oficialii guvernamentali au insistat pe faptul că proiectul nu acoperă situaţiile în care ziua de naştere poate să coincidă cu weekendul sau cu o altă zi de sărbătoare legală.
Fără să surprindă pe nimeni, sindicatele au fost de acord cu noua zi liberă, în timp ce patronatele s-au opus proiectului.
”Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi își serbează ziua de naștere, contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta își desfășoară activitatea, de stat sau privat. (…) Un salariat motivat va contribui activ Ia creșterea eficienței organizației respective. (…) Ziua de naștere este un eveniment, anual, în viața în fiecăruia dintre noi, și trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-și petrece această zi așa cum își dorește. Singur, cu familia ori cu prietenii”, au insistat inițiatorii proiectului.